Hoefbevangen/Laminitis

Hoefbevangenheid of Laminitis is een zeer pijnlijke aandoening aan de hoeven (meestal de voorbenen) van paarden en pony's.
Het is een hoeflederhuidontsteking tussen de verbinding van de hoornschoen en het hoefbeen. Doordat de zwelling geen kant uit kan is dit zeer pijnlijk.

Hoefbevangen Laminitis

Mogelijke oorzaken;
* Hoog fructaangehalte in het gras (veelal in het vroege voorjaar en de late herfst)
* Insuline resistentie (vaak bij paarden en ponny's die te dik zijn)
* Af en toe ligt de oorzaak van hoefbevangenheid aan een andere aandoening zoals; baarmoederontsteking, bloedvergiftiging (Sepsis), darmstoornissen, bepaalde geneesmiddelen of overbelasting.

Raadpleeg dus altijd een dierenarts en pas direct het dieet aan.

 

Muesli en ruwvoer voor hoefbevangen paarden en pony's

Dodson & Horrel heeft na grondig onderzoek, speciaal voor paarden en pony's die gevoelig zijn voor hoefbevangenheid een aantal voeders samengesteld.

Dodson & Horrell Safe & Sound 18kg  is een compleet voer met een hoog structuurgehalte en is verrijkt met vitamines en mineralen en biotine voor een optimale hoefconditie.
Dodson & Horrell Safe and Sound heeft een laag suikergehalte en is dus ook uitermate geschikt voor paarden en pony's met hoefbevangeheid i.c.m. insuline resistentie.


Dodson & Horrell High Fibre Mix 20kg  is een muesli zonder haver en laag in zetmeel en granen. Leisure High Fibre Mix is zeer geschikt voor hoefbevangen paarden en pony's van het type warmbloeden, halfbloeden en "sobere rassen".
Dodson & Horrell Leisure High Fibre Mix bevat goed verteerbare, hoogwaardige vezels en een hoog gehalte aan vitamines en mineralen

"Chronisch hoefbevangen pony's hebben drie keer het gehalte aan vrije radicalen, vergeleken met niet hoefbevangen pony's"  
Bron; Dr Rachelle Neville wetenschappelijk stafmedewerker en onderzoeker, Universiteit van Lincoln.


Alle Dodson & Horrell voeders bevatten QLC (Quality Life Care)
Dit is een uniek mengsel van natuurlijke plantaardige anti-oxidanten die het eigen natuurlijke afweersysteem van het paard ondersteunen en helpen de effecten van vrije radicalen te neutraliseren.