Paarden voedingsfeiten

“Vertering van de feiten”

Uw paard spendeert 75% van de dag met eten
Het consumeren van al dit voer betekent dat ze een complex spijsverteringssysteem hebben, het is verbazingwekkend waar al dat voer naartoe verdwijnt. 

Paard gebit
Mond en tanden
Paarden hebben scherpe voortanden (snijtanden) welke ze gebruiken om gras kort bij de grond af te bijten. Hun grote mega flexibele lippen helpen hun om het lekkerste voer uit te zoeken. Een paard gebruikt zijn achterste tanden (kiezen) en tong om voer te kauwen (af te breken) en te mengen met speeksel voor ze het doorslikken.
Vergeet niet om het gebit van uw paard regelmatig na te laten kijken, omdat scherpe randen hun een zere mond kan geven en het eten bemoeilijken. 

Oesophagus
Als een paard zijn voer doorgeslikt heeft komt het langs de oesophagus ofwel slokdarm. Als een paard zijn voer niet goed kauwt is er een risico dat deze doorgang verstopt raakt en begint te stikken.

Daarom is het belangrijk om appels en wortelen niet in zijn geheel te voeren maar in delen of in stukken te snijden.

“Nog meer droge stof”

Maag
Als het voer de maag bereikt word het gemengd met maagsap om het verder af te breken.
Onthoud dat een paard maar een kleine maag heeft daarom is het belangrijk om vaker kleine hoeveelheden te voeren. Voer een pony nooit meer dan 1,5kg krachtvoer in een keer en bij een paard is dit 2,2kg. 

Dunne darm
Het voer word verder vervoerd door de dunne darm. Dit gebeurd met een proces dat peristaltiek heet en is een opvolging van kleine spiersamentrekkingen. Eiwit, zetmeel, suikers en vetten worden opgenomen in de dunne darm.
Wist je dat de slingerende kleine darm wel 18 tot 21 meter lang kan zijn!!

Ceacum
Het eerste gedeelte van de dikke darm is de Ceacum ofwel de blinde darm een grote zak die tot ongeveer 20 liter vloeistof kan bevatten. Dit is waar vezels (zoals uit gras) worden afgebroken door kleine wezentjes microben genoemd. Eten kan tot drie dagen in de dikke darm blijven. 

“En uiteindelijk...”

Dikke Darm
De dikke darm is een 2,5 meter lange buis, welke ook verterende microben bevat. Als voer door de dikke darm komt word er door de wand van de darm weer vocht opgenomen in het lichaam van het paard om uitdroging tegen te gaan. 

Endeldarm
Dan komt het voer door de endeldarm waar het laatste vocht eruit gehaald word voor de mestballen worden gevormd.

Rectum
Het afval word door de rectum en anus vervoerd als mestballen. Als een paard gezond is zouden deze droog moeten zijn maar niet te hard, dus houd eventuele veranderingen altijd in de gaten want deze kunnen op problemen wijzen. 

Een 500 kg paard kan 20 tot 25 kg mest per dag produceren.