Selecteer een pagina

PPID / Equine Cushing

PPID / Equine Cushing
Wat is PPID, de ziekte van Cushing?
De ziekte van Equine Cushing, internationaal bekend als Pituitary Pars Intermedia Dysfunction (PPID), is één van de meest voorkomende endocriene afwijkingen bij paarden en komt het meest voor bij paarden en pony’s ouder dan 10 jaar.

PPID heeft betrekking op een abnormale functie van de hypofyse. Naarmate de ziekte vordert, kunnen de klinische symptomen zijn:

  • Veranderingen in vacht, ongewoon lange, golvende of gekrulde vacht
  • Het niet of vertraagd verharen
  • Overmatig drinken, dus veel plassen
  • Afname van de spieren, vooral op de rug (doorhangende rug)
  • Abnormale vetverdeling (vetkussentjes), meestal in de nek, staartaanzet en rond de ogen
  • Lethargie, slome houding
  • verzwakt immuunsysteem, toename infecties, vooral sinus en tandheelkundige
  • Terugkerende hoefbevangenheid


Wat veroorzaakt PPID, de ziekte van Equine Cushing?
De hypofyse speelt een vitale rol bij het reguleren van hormonen in het lichaam.
Bij paarden met PPID zijn de controlemechanismen van de hypofyse veranderd. Dit leidt tot een overmatige productie van adrenocorticotroop hormoon (ACTH). ACTH verhoogt de productie en afgifte van cortisol door de bijnieren. Dit leidt tot een verhoging van de bloedglucosespiegels in het bloed, wat op zijn beurt de insulineproductie zal beïnvloeden en kan leiden tot insulineresistentie. Insulineresistentie is een belangrijke risicofactor voor hoefbevangenheid. Je dierenarts kan Pergolide (Prascendª Boehringer Ingelheim) voorschrijven om de overproductie van cortisol te verminderen en de klinische symptomen van PPID te verminderen.

De ziekte is niet te genezen, maar behandeling en goed beheer kunnen de ernst van de klinische symptomen aanzienlijk verminderen.

Vermijd voer met veel zetmeel of suiker:

Paarden en pony’s met PPID hebben moeite om normale bloedconcentraties van glucose en insuline te behouden. Het voeren van veel suiker- en zetmeel zal dit erger maken, omdat het zal leiden tot een snelle stijging van de bloedglucose en dus het insulineniveau. Dit verhoogt het risico op insulineresistentie en hoefbevangenheid, daarom is het controleren van BCS en calorieën essentieel.
Ook het samenstellen van een rantsoen met veel vezels en olie is ideaal. Voor paarden met PPID die goed op gewicht blijven, zou een Cushing’s specifiek supplement of balancer en een caloriearm ruwvoer geschikt zijn.

Voer kleine hoeveelheden per voerbeurt:

Paarden en pony’s met PPID hebben baat bij meerdere kleine maaltijden gedurende de dag, omdat dit pieken en dalen in de bloedglucose- en insulinespiegels helpt voorkomen. We raden aan om niet meer dan 1 gram zetmeel per kg lichaamsgewicht per maaltijd te geven.

Regelmatig wegen en vet score meten:

Sommige paarden en pony’s met PPID blijven goed op gewicht, terwijl andere gevoelig zijn voor gewichtsverlies. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw paard of pony op een gezond gewicht blijft voor zijn ras en lengte. We raden aan om de vetscore van jouw paard te meten en ze elke veertien dagen te wegen met behulp van de wetenschappelijk gevalideerde weegtape. Idealiter zou je moeten streven naar een vetscore van 2,5-3 op een schaal van 0-5.

Voer een uitgebalanceerd dieet:

Hoge cortisolspiegels kunnen de werkzaamheid van het immuunsysteem verminderen, waardoor ze vatbaarder worden voor problemen zoals worminfecties, terugkerende tand- of hoefabcessen of infecties zoals conjunctivitis of sinusitis. Het geven van een volledig uitgebalanceerd dieet met vitamines, mineralen en antioxidanten zoals vitamine E en selenium kan de weerstand ondersteunen.

Ruwvoer:

Weidegras, vooral in het voorjaar, kan hoge niveaus van niet-structurele koolhydraten (NSC’s) bevatten, waaronder suikers, zetmeel en glucanen. In sommige gevallen moet je jouw paard misschien uit de wei halen en in plaats daarvan hooi voeren.  We raden aan om het hooi 60 minuten in koud water te laten weken, omdat is aangetoond dat dit het NSC-gehalte vermindert.

Zorg voor eiwitten van goede kwaliteit:

Omdat paarden met PPID vatbaar zijn voor afname van de spiermassa (door hoge cortisol), hebben ze meer voedingseiwitten nodig dan gezonde dieren. Essentiële aminozuren zijn erg belangrijk voor spiergroei en spieropbouw en de juiste bron en hoeveelheid aminozuren is essentieel.

Oliën:

Het voeren van oliën is een geweldige manier om een ​​goede bron van calorieën te leveren. Sommige oliën worden gemakkelijker opgenomen en de balans tussen omega 3 en 6 is belangrijk. Een juiste balans kan helpen bij de conditie van de vacht, gewrichten, ontstekingen en de lichaamsconditie verbeteren.

Kruidenondersteuning:

Bij mensen is aangetoond dat kaneel helpt bij het reguleren van de glucose- en insulinespiegels in het bloed en daarom wordt het aanbevolen voor mensen met diabetes type 2.
Hoewel het effect van het voeren van kaneel aan paarden nog niet is onderzocht, kan het gunstig zijn. Evenzo geloven veel paardeneigenaren dat kuisboombessen de hormonale functie bij paarden en pony’s met PPID zou kunnen ondersteunen.

Zout en elektrolyten:
Een paard of pony met een lange, gekrulde vacht zweet vaak meer dan normaal. In combinatie met vaker plassen betekent dit dat paarden met PPID meer behoefte hebben aan elektrolyten, aangezien ze kalium, calcium, natrium, magnesium en chloride uitscheiden via zweet en urine, ongeacht of ze een tekort hebben of niet. In sommige gevallen kan een specifiek elektrolytensupplement nodig zijn om de elektrolytenbalans in het lichaam te behouden.

Welke voeding is geschikt voor mijn paard met PPID?

De belangrijkste factor om te onthouden bij het kiezen van het voer voor paarden die lijden aan PPID, is het verhoogde risico op hoefbevangenheid door hormonale onbalans. Hoewel dit verminderd kan zijn bij paarden die met medicatie worden behandeld, moet er wel altijd rekening mee worden gehouden bij het kiezen van een geschikt dieet, of dit nu voor gewichtstoename of gewichtsverlies is. Paarden met PPID hebben moeite met het handhaven van normale bloedsuikerspiegels vanwege insulinegevoeligheid. Het voeren van een rantsoen met weinig niet-structurele koolhydraten (NSC) kan de insulinegevoeligheid verbeteren en het risico op hoefbevangenheid bij aangetaste paarden verminderen. Streef naar voer dat minder dan 10% zetmeel en suiker bevat (houd altijd rekening met de hoeveelheid die je voert en de relatieve zetmeel- en suikeropname per maaltijd, aangezien dit vaak relevanter is), en ruwvoer dat minder dan 10% in water oplosbare koolhydraten (WSC) bevat. De WSC in ruwvoer kan worden bevestigd door een monster in te sturen voor analyse in het laboratorium. Het is aangetoond dat het weken van het hooi de WSC in het ruwvoer vermindert, het laatste onderzoek adviseert dat het voldoende is om hooi gedurende ongeveer 60 minuten in koud water te laten weken.

Als jouw PPID-paard te licht qua gewicht is en meer calorieën nodig heeft om de conditie op te bouwen of te behouden, geef dan voer met veel vezels en olie en weinig zetmeel en suiker, zoals Cushcare Condition.
Cushcare Condition is wetenschappelijk ontworpen om conditionerende calorieën te leveren terwijl het zetmeel- en suikergehalte minimaal blijft. Het bevat veel extra’s om het PPID-paard te ondersteunen, zoals:

QLC-antioxidanten om de gezondheid van het immuunsysteem te ondersteunen
Essentiële aminozuren voor spieronderhoud
Hoge olie en verteerbare vezels voor calorieën, zonder zetmeel toe te voegen
B-vitamines en carnitine ter ondersteuning van de vetstofwisseling
Pre- en probiotica ter ondersteuning van de spijsvertering
Een unieke mix van kaneel en monnikspeper (Chaste Tree berrie

Als jouw paard geen calorierijk voer nodig heeft, kan als alternatief een goede kwaliteit balancer zoals Ultimate Balancer worden gevoerd om de eiwitten, vitamines en mineralen te leveren. Extra calorieën kunnen aan de balancer worden toegevoegd door Build & Glow of CoolStance hoog oliesupplement en / of verteerbare vezelbronnen zoals Alfalfa, Alfalfa Oil Plus , Alfalfa Copra,  Fibre Fusion, Luzerne+ of Kwikbeet toe te voegen.
Het toevoegen van ruwe celstof is ook gunstig, omdat het het kauwen stimuleert en de eetsnelheid vertraagt, wat betekent dat het voer veel langzamer wordt gegeten en het de pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel beperkt.

Als jouw PPID-paard kampt met (licht) overgewicht en je paard te laten afvallen, is het nog steeds belangrijk dat je paard een volledig uitgebalanceerd rantsoen krijgt.
Om calorieën, zetmeel en suikers minimaal te houden, moet een vitamine- en mineralensupplement of complete balancer zoals Go Lite Balancer of Ultimate Balancer met caloriearm ruwvoer zoals Safe & Sound, Leichtgenuss, Grunhafer of Fibergy worden verstrekt.

Toont alle 29 resultaten

De waardering van www.rwdh.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 348 reviews.