Selecteer een pagina

Zomereczeem

Zomereczeem – wanneer de huid jeukt

Zomereczeem is de meest voorkomende huidallergie ter wereld bij paarden. Het percentage paarden met symptomen van zomereczeem varieert van 0,3-3% in Groot-Brittannië tot 60% van de paarden in bepaalde regio’s van Australië.
Zomereczeem is een uiterst vervelende aandoening die ook wel bekend staat als staart- en maneneczeem (SME) of Sweet-Itch.
SME wordt veroorzaakt door een overgevoeligheid voor het speeksel van de Culicoïdes Robertii mug, ook wel de knut genoemd Zomereczeem is zowel een probleem van dierenwelzijn, als een economisch relevante problematiek voor de eigenaar.

Itch Horse jeuk paard zomer

Tekenen van zomereczeem / staart- en maaneczeem (SME)

Zomereczeem is een allergische reactie van de huid, te herkennen aan kale, geschuurde plekken en ontbrekende manen haar.
De meest voorkomende oorzaak van de hevige jeuk is overgevoeligheid voor het speeksel van de Culicoïdes Robertii mug, ook wel de knut genoemd.
De aangetaste paarden schuren meestal hun manen en staart, wat ook huidletsel zoals zwellingen en ontstekingen kan veroorzaken.
Bij de ernstigere gevallen zijn eveneens de oren, het hoofd, de voorhuid of de uier aangetast. Soms is de jeuk van de paarden zo ernstig dat de paarden tot bloedens toe schuren, waardoor de kans op bacteriële infecties toeneemt.
Ondanks allerlei pogingen om de verschijnselen tegen te gaan of de irritaties te verlichten vergaat menig paard en ruiter de lol in de zonnige zomermaanden. Vanaf het voorjaar tot diep in het najaar zijn de knutten, die deze allergie veroorzaken, actief.

Hoe wordt zomereczeem beïnvloed door voeding?

Veel verschillende factoren zoals genetica, stress, maar ook voeding die niet aan de behoeften voldoet, kunnen van invloed zijn op de uiting van staart- en manen-eczeem en jeuk bij paarden.

De voeding van de getroffen paarden moet daarom grondig worden gecontroleerd.
Een teveel aan eiwitten kan bijvoorbeeld allergische huidreacties veroorzaken. Vooral jong gras is zeer rijk aan eiwitten. Met Pre Alpin Protein Light Flakes (zeer laag in eiwit en rijk aan ruwe celstof) kan zo’n eiwitoverschot worden gecompenseerd, vooral tijdens het grazen. De stofwisseling wordt ontlast en het hoge gehalte aan ruwe celstof heeft ook een positief effect op de spijsvertering.

Heel vaak hebben paarden met allergieën zoals zomereczeem een tekort aan mineralen.
Dit betreft vooral de behoefte aan het sporenelement zink, dat zo belangrijk is voor de huid. Als het zinkgehalte niet naar behoefte wordt gedekt, mist het lichaam belangrijke bestanddelen ter ondersteuning van het huidmetabolisme.
Een dergelijk zinktekort kan gericht worden opgevangen met zuiver zink van Agrobs.
Agrobs Zink Pur levert organisch gebonden zink met een hoge beschikbaarheid dat optimaal door het lichaam kan worden gebruikt. Tekorten kunnen worden gecompenseerd door het voeren van een hoogwaardig mineraalvoeder zoals Agrobs Naturmineral, Agrobs Weide Mineral Cobs tijdens de weideperiode of Agrobs SeniorMineral vooral voor oudere paarden.
De toediening van een mineraalvoeder is het hele jaar door aan te bevelen om deficiëntieverschijnselen op lange termijn te voorkomen.

Een doffe vacht of jeuk kunnen ook wijzen op een tekort aan vitamine A of β-caroteen (precursor van vitamine A). De vetoplosbare vitamine A is bijzonder belangrijk als beschermer van het epitheel en draagt dus bij tot de gezondheid van de huid en de slijmvliezen. Het versterkt ook het gezichtsvermogen door een positieve invloed op de functie van het netvlies. Door naar behoefte hoogwaardig hooi of AGROBS ruwe celstofproducten zoals Pre Alpin Wiesencobs, Pre Alpin Wiesenflakes, Pre Alpin Aspero, Pre Alpin Senior, Pre Alpin Compact of Agrobs AlpenHeu te voeren, krijgt uw paard voldoende β-caroteen binnen. In het slijmvlies van de dunne darm wordt het β-caroteen door specifieke enzymen omgezet in vitamine A. Deze omzetting beschermt het lichaam tegen een te grote toevoer. Dit komt doordat β-caroteen slechts zoveel vitamine A produceert als werkelijk nodig is. Bij een te hoog vitamine A-gehalte kunnen vergiftigingsverschijnselen optreden, zoals een ruwe vacht, een verminderde spiertonus, een algemeen verminderd prestatievermogen en coördinatiestoornissen (ataxieën).

Agrobs AlpenGrün Müsli is geschikt als aanvullend voeder voor gevoelige paarden. AlpenGrün Müsli is vrij van granen en melasse. Het is een zuiver natuurlijk product en bevat geen kunstmatige additieven.
Agrobs AlpenGrün Pellet is een bijzonder zacht krachtvoer met voldoende energie. Deze is ook graanvrij en bevat geen melasse.
Met Agrobs AlpenGrün Mash ondersteun je niet alleen de spijsvertering van jouw paard. Door het hoge aandeel aan bladeren en zaden bevat  AlpenGrün Mash veel natuurlijke vitale stoffen die zorgen voor een gezonde huid en een mooie vacht.

Vooral bij gevoelige paarden kunnen grote hoeveelheden eiwitten en voedingsintoleranties de lever en de nieren belasten.
Het gebruik van geneeskrachtige kruiden wordt in het bijzonder aanbevolen om deze organen te ondersteunen.
Bergsiegel biedt hoogwaardige kruidenmengsels in apothekerskwaliteit zoals kruiden voor de lever en kruiden voor de nieren. Dankzij de tannines en bittere stoffen die Bergsiegel Kruiden voor de Lever bevat, draagt het bij tot de reiniging en regeneratie van de lever en stimuleert het tevens de galstroom.
Met Bergsiegel Kruiden voor de Nieren kun je jouw paard op natuurlijke wijze ondersteunen bij het zuiveren en ontgiften van de nieren. Deze kruiden van hoge kwaliteit stimuleren ook de natuurlijke urinestraal. Als enkelvoudige kruiden zijn de Bergsiegel Brandnetelbladeren of Dodson & Horrell Nettle zeer geschikt voor paarden die lijden aan zomereczeem. Brandnetelbladeren bevorderen de zuiverings- en drainageprocessen en kunnen ook een positief effect hebben op de kwaliteit van de huid en de vacht.

Je dier een eczeemdeken omdoen, insmeren met insectenwerende middelen, het in een wei plaatsen waar het vaak waait (knutten vliegen slecht in wind) en tijdens de schemerperiode binnen op stal houden zijn veelgehoorde adviezen die zeker wel enige verlichting geven. Ook zorgen voor een paardenomgeving zonder stilstaand water in de buurt is en met zo min mogelijk bomen en struiken in de nabijheid helpt. Zeer gevoelige paarden mogen alleen in de wei wanneer de muggen minder of niet meer actief zijn.
De geïrriteerde huid moet worden ingesmeerd met speciale zalven om ontstekingen te voorkomen.

Bronnen*:
Meyer H., Coenen M.: Pferdefütterung. Enke Verlag Stuttgart, 2014
Dietz O., Huskamp B.: Handbuch Pferdekrankheiten. Enke Verlag Stuttgart, 2006
Bender I.: Praxishandbuch Pferdefütterung. Franckh-Kosmos Verlags-GmbH & Co. KG Stuttgart 2009

Toont alle 6 resultaten

De waardering van www.rwdh.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 336 reviews.